کلرید منیزیم : بخش عمدهای از ذخایر منیزیت از تجزیه سنگهای آذرین اولترابازیک مانند پریدوتیت و دونیت بهوجود میآید. همچنین منیزیت در رگهها و تودههای نامنظم هیدروترمال در سنگهای آهکی دولومیتی یافت میشود. همچنین از تجزیه سنگهای دگرگونی غنی از کانیهای منیزیمدار تولید میشود.
ذخایر منیزیت، به شکلهای متفاوتی به وجود می آیند.
الف) منیزیت گرمابی
پیدایش این گونه ذخایر، نتیجه دگرسانی محلولهای گرمابی حامل CO2 بر روی سنگهای اولترابازیک است.
ذخایر منیزیت تشکیلشده در این فرآیندها، معمولاً به صورت توده ای و نهان بلورین هستند و اغلب دارای عیار بالای 90% می باشند.
ب) منیزیت جانشینی گرمابی
این ذخایر از محلولهای گرمابی که از ژرفای زمین سرچشمه میگیرند، تشکیل میشوند. این محلولها در هنگام مهاجرت بر سطح و در برخورد با سنگهای آهکی، سنگهای دولومیتی، یا شیل، بر اثر متاسوماتیسم جانشینی، ذخایر منیزیتی متبلور را به وجود میآورند. این گونه ذخایر در ایران مورد توجه قرار نگرفته است، هر چند امید به تشکیل این ذخایر در خاور ایران، شمال باختری ایران (آذربایجان باختری) و نقاط دیگر میرود.
پ) منیزیت تراوشی
در این نوع، CO2 موجود در آب های جوی بر روی سنگهای سرپانتینی و اولترامافیکی اثر می کند و سبب واکنش های شیمیایی و تشکیل منیزیت می شود. ذخایر منیزیتی از این نوع، اغلب کوچک و به صورت رگچهای می باشند. در ایران، در ناحیه افیولیت های نایین (سهیل باکوه) و سبزوار این گونه ها دیده می شود.
ت)منیزیت رسوبی
این گونه ذخایر در محیطهای رسوبی نزدیک به سنگهای غنی از منیزیم و به صورت تودهای و نهان بلورین (یا به صورت تراورتن) تشکیل میشوند.
این گونه ذخایر در پاره ای موارد می تواند از لحاظ اقتصادی قابل بهره برداری باشند. اما اغلب کم عیار هستند. پیدایش ذخایر توده ای منیزیت در محیط های آب شیرین، نیازمند فراهم بودن یون منیزیم است. یون های منیزیم حاصل از تخریب شیمیایی سنگهای غنی از منیزیم، به محیط های دریاچه ای یا آبگیرهای فصلی آورده شده و سرانجام ذخایر منیزیتی را پدید می آورند. در بسیاری از نقاط ایران، همه شرایط یاد شده موجود است، ولی برای اکتشاف منیزیت های رسوبی تاکنون فکری نشده است. ذخایر منیزیت ایران از کرتاسه پسین تا کواترنر تشکیل شدهاند.در این فاصله زمانی، باتوجه به شرایط منیزیت، دوره به خصوصی را نمی توان برای تشکیل آن مشخص کرد.
کلرید منیزیم -
کلرید منیزیم ماده ای پرکاربرد و مفید است که با استفاده از سنگ معدن منیزیت تهیه میشود.
کلرید منیزیم (به انگلیسی: Magnesium chloride) با فرمول شیمیایی MgCl۲ یک ترکیب شیمیایی با شناسه پابکم ۲۴۵۸۴ است. که جرم مولی آن 95.211 g/mol (anhydrous)
203.31 g/mol (hexahydrate) میباشد. شکل ظاهری این ترکیب، بلورهای جامد سفید یا بیرنگ است.
یکی از مهمترین کاربردهای کلرید منیزیم در کنترل گرد و غبار و تثیبت شن های روان است. قیمت کلرید منیزیم بسته به خلوص آن دارد.
کاربرد کلرید منیزیم
کلرید منیزیم یک ترکیب چندمنظوره است که در تهیه غذا و حوزه های سلامت فردی و صنعتی کاربردهای زیادی دارد. این نمک طبیعی می تواند از رسوب دریاچه ها و سواحل بدست آید.
کلرید منیزیم در صنایع غذایی به ویژه در کشورهای آسیایی به طور گسترده استفاده می شود. کلرید منیزیم به عنوان عامل کواگولانت (لخته ساز) در تولید سویا استفاده می شود.
کلرید منیزیم به عنوان منبع ماده مغذی استفاده می شود که بر مواد سمی موجود در بدن، اثر دفع دارد و باعث می شود بدن شما جوان و سرحال به نظر برسد و از بسیاری از عفونت ها جلوگیری می کند. این ترکیب برای افراد در تمامی سنین سودمند است.
به عنوان پاک کننده فوق العاده خون استفاده می شود که به تنظیم pH بدن کمک می کند و با تقویت سیستم ایمنی بدن، به مقابله با بسیاری از بیماری ها کمک می کند. کلرید منیزیم به حذف واحدهای اسیدی در کلیه کمک می کند و فعالیت مغزی و انتقال پیام های عصبی را تحریک کرده و تعادل ذهنی کل بدن را فراهم می کند.
کلرید منیزیم به فعالیت فیزیکی ورزشکاران کمک می کند، از آسیب و خستگی و فرسایش ماهیچه ها جلوگیری می کند و نقش مهمی در تنظیم دمای بدن ایفا می کند. کلرور منیزیم به فعالیت سیستم قلبی - عروقی کمک کرده و از بیماری های قلبی جلوگیری می کند. همچنین با گردش خون مناسب، کلسترول بد را حل می کند. کلرورسدیم یک درمان ضداسترس شناخته شده است که با افسردگی مبارزه می کند.
کلرید منیزیم یک ماده مکمل است که برای افزایش سطح منیزیم در بدن استفاده می شود که این منیزیم مسئول بیش از 300 واکنش بیوشیمیایی در بدن است.
کلرید منزیم یکی از عوامل شناخته شده ضدیخ است. محلول حاوی کلرید منزیم به سطح جاده اسپری می شود و دمای انجماد را کاهش می دهد، در نتیجه از تشکیل یخ جلوگیری می کند.
همچنین منیزیم کلرید در بسیاری از فرآیندهای صنعتی مانند تولید منسوجات استفاده می شود. منیزیم کلرید برای از بین بردن رنگ صنعتی و باقیمانده رنگ صنعتی استفاده می شود. همچنین در صنعت کاغذ برای خنثی کردن و پاک کردن محصولات جانبی پساب استفاده می شود.
مراجع
Cowan, J. A., in The Biological Chemistry of Magnesium, Cowan, J. A., ed., VCH Publishers (New York: 1995), pp. 1-23
The Biological Chemistry of the Elements, Frausto da Silva, J. J. R., and Williams, R. J. P., Clarendon Press (Oxford, UK: 1991), pp. 243-267
Black, C. B., and Cowan, J. A., in The Biological Chemistry of Magnesium, Cowan, J. A., ed., VCH Publishers (New York: 1995), pp. 137-157
The Biological Chemistry of the Elements, Frausto da Silva, J. J. R., and Williams, R. J. P., Clarendon Press (Oxford, UK: 1991), pp. 243-267
1400-06-01
1400-06-01
1400-06-01
1400-06-01
1400-01-22
1399-06-12
1398-07-21
1398-06-06
1398-06-06
1398-06-06
1398-03-01
1397-03-22
1397-03-22